11 Energie bespaartips voor op het kantoor

Energie besparen kunt u natuurlijk thuis doen, maar ook op het werk kan veel bespaard worden. Een groot deel van de tijd besteden we op het werk. Besteed daar ook eens aandacht aan energiebesparing. Door het samen te doen kan het echt wat opleveren!

Een aantal tips speciaal voor op kantoor:

 1. Draai de radiatoren dicht wanneer er niemand meer in een ruimte is.
 2. Leg geen kantoormateriaal of doeken op de radiatoren en zet er geen meubilair of bureaus tegen. Als ze vrij in de ruimte staan kunnen ze hun warmte makkelijk kwijt.
 3. Houdt de warmte binnen, door deuren te sluiten, en niet onnodig ramen open te laten staan. Zet zeker geen ramen open wanneer de verwarming aan staat, draai dan de radiator dicht!
 4. Is er airco in het kantoor? Zet deze dan alleen aan wanneer het echt niet te houden is binnen. De airco geeft droge lucht wat door veel mensen onaangenaam wordt gevonden. Probeer liever ’s nachts wanneer het koel is extra te ventileren door roosters of klepraampjes open te zetten, en overdag de warmte buiten te houden door goede zonwering en de ramen en deuren dicht te houden.
 5. Bespaar op verlichting, door natuurlijk licht volop te benutten, want het is gratis. Plaats daarom geen grote kasten of meubels voor ramen en kies voor muren in een lichte kleur die het daglicht weerkaatsen.
 6. Door gewone lampen door led-lampen te vervangen bespaar je zo’n 80% op het verbruik, en dat is geen moeilijke ingreep.
 7. Doe de lampen uit als je als laatste je kantoor verlaat.
 8. Zet apparaten uit na werktijd. Dus niet op de stand-by modus, want ook die houdt het energieverbruik hoog. Niet alleen de eigen computer, maar denk ook aan koffieapparaten, printers en andere apparatuur die aan blijft staan.
 9. Stel een energieverantwoordelijke aan. Hij of zij kan voor het afsluiten nog ingeschakelde apparaten uitzetten en bekijken of lampen uit zijn en apparaten uit het stopcontact halen.
 10. Maak een ‘energieboekhouding’. De beste manier om van iets bewust te worden, zijn cijfers. Monitor uw energieverbruik  door middel van een maandelijkse energieboekhouding. U ziet dan makkelijk onverklaarbare gebruiken. Mocht dat zich voordoen, dan kunt u bij ons een een professionele energiescan aanvragen.
 11. Communiceer met de collega’s over de resultaten en bedank mensen voor hun inzet.

Kleine gedragswijzigingen kunnen een grote impact hebben, ook op uw factuur. Als iedereen zijn steentje bijdraagt is energie besparen geen moeite maar een gewoonte.

Veel succes met besparen op kantoor. Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met AVEB.

×