Wettelijk verplicht energielabel bedrijfspand aanvragen

Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om minimaal een energielabel C te hebben voor uw kantoor of bedrijfspand. De gemeente of omgevingsdienst waar uw pand is gevestigd, controleert en handhaaft op deze verplichting. Beschikt u niet over het juiste label, dan mag u het pand niet meer als kantoor gebruiken. Ook de verkoop of verhuur van het pand is dan niet meer toegestaan. Het niet hebben van een (geldig) energielabel kan daarnaast resulteren in boetes tot maar liefst €20.000,-.

Wat is een energielabel precies en waarom is het noodzakelijk?

Een energielabel is een indicator die in één oogopslag weergeeft hoe energiezuinig uw pand is. Er bestaan in totaal 7 labels, die grofweg in twee groepen kunnen worden opgedeeld:

Labels A t/m C: het bedrijfspand of kantoor voldoet aan de wettelijke eisen.
Labels D t/m G: maatregelen zijn noodzakelijk om te voldoen aan de wettelijke eisen

Verplichtingen en streven vanuit het energieakkoord.

In 2013 werd in Nederland het energieakkoord opgesteld door bijna 50 partijen, waaronder overheden, werkgevers en milieuorganisaties. In het akkoord werd opgenomen dat per 2023 alle bedrijfspanden beschikken over een energielabel C of hoger. Daarnaast werd het streven uitgesproken dat in 2030 al deze panden energielabel A hebben.

In 2050 dienen alle kantoren en bedrijfspanden zelfs Co2-neutraal te zijn. Ook als u nu al beschikt over energielabel C, is  het dus van belang om tijdig maatregelen te treffen om te voldoen aan de toekomstige eisen.

Voorbeelden van maatregelen die u kunt treffen

Wij denken graag met u mee om uw pand energiezuiniger te maken en u voor te bereiden op de toekomst. Dit op een zo eenvoudig mogelijke en financieel efficiënte manier.
Voorbeelden van verduurzaming van uw bedrijfspand kunnen zijn :

 • dak- of spouwmuurisolatie aanbrengen
 • LED-verlichting plaatsen
 • zonnepanelen of zonneboiler plaatsen
 • warmtepomp installeren
 • HR++ glas plaatsen in ramen

Werkwijze energielabel aanvragen voor uw bedrijfspand bij AVEB

Wanneer u het energielabel door ons wil laten vastleggen, komen wij bij u langs om de situatie nauwkeurig in kaart te brengen.

We kijken onder andere naar:

 • bruto vloeroppervlakte, gevel, glas, dak, deuren, enz.
 • isolatiewaardes van de verschillende onderdelen
 • installaties voor verwarming, warmwater, koeling en ventilatie
 • opwekking van eigen energie
 • verlichting en andere aanwezige apparatuur
 • organisatie en gebruikstijden
 • bouwtekeningen en installatiegegevens

Na ons bezoek verwerken we de gegevens in het energielabel voor uw bedrijfspand. De doorlooptijd bedraagt ongeveer 2 weken.

Energielabel 10 jaar geldig

Een energielabel heeft een geldigheid van 10 jaar en dient altijd te worden afgegeven door een zoals AVEB BV. Vraagt u het label aan via AVEB, dan bent u ervan verzekerd dat alle juiste stappen worden doorlopen en u beschikt over de juiste documenten

Zorg dus dat u beschikt over de juiste documenten door een geldig energielabel voor uw kantoor aan te vragen bij AVEB. Als erkend en onafhankelijk energieadviseur toetsen wij vrijblijvend of u een label heeft en welk energielabel dit dan is.

  Uw gegevens

  * Vul in om u zo goed mogelijk te adviseren

  Direct aanvragen

  Energielabel aanvragen