Wat is een slimme thermostaat

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermosstaat is een thermostaat die de CV-ketel aanstuurt en inzicht geeft in uw verbruik. Als u er niet steeds aan wilt denken de thermostaatknop van de verwarming hoger of lager te zetten, kunt u eraan denken een dag- of weekritme in te stellen. Op basis van de ingegeven informatie regelt de thermostaat dan de verwarming van uw woning. Een voorwaarde voor het functioneren van een slimme thermostaat is dat deze moet kunnen communiceren met uw cv-ketel. Ze moeten hiervoor wel hetzelfde verwarmingsprotocol hebben. De meeste ketels hebben het protocol ‘OpenTherm’. U kunt dit  terugvinden in de technische specificaties (geleverd bij de ketel of op internet te downloaden) of opvragen bij de ketelfabrikant of –installateur.

Besparen met een slimme thermosstaat

U kunt overwegen energie te besparen met een zelflerende klokthermostaat als u een voorspelbaar dag- of weekritme heeft. Een zelfregulerende klokthermostaat ‘leert’ hoe lang de ketel moet verwarmen om uw huis op de ingestelde tijd op de gewenste temperatuur te hebben. Met zelflerende klokthermostaten kunt u gemiddeld 3 procent op uw stookkosten besparen. Er zijn ook slimme thermostaten die uw gebruikspatroon in een leerperiode gaan begrijpen en dat vervolgens zelf gaan uitvoeren. Als u zuinig stookt in de leerperiode kunt u er honderden euro’s per jaar mee besparen. Dit zelflerende aspect kan echter ook geld kosten i.p.v. te besparen als u het dag- of weekritme doorbreekt. Als u bijvoorbeeld later thuiskomt dan het ingestelde tijdstip, dan staat de verwarming voor niets aan. Houd dit dus in de gaten.

Er zijn ook zelflerende thermostaten die door uw bediening in een ‘leerperiode’  uw gebruikspatroon gaan begrijpen en dit vervolgens zelf uitvoeren. Sommige thermostaten hebben een zoneregeling. Deze kunnen er voor zorgen dat ruimtes waar u niet bent ook niet verwarmd worden. Een zoneregeling kan uitkomst bieden wanneer u kamers apart van elkaar wilt verwarmen. Met thermostaten met een zoneregeling is een gemiddelde besparing van 190 euro per jaar haalbaar.

  • Een zelfprogrammerende thermostaat ‘leert’ op welke tijden u afwezig bent en zet de verwarming laag;
  • Een thermostaat die u met een smartphone bedient, is handig voor mensen met wisselende werktijden;
  • Sommige thermostaten kunnen met een bewegingssensor of via de mobiele telefoon waarnemen of u thuis bent’
  • Een thermostaat met een regeling per kamer is interessant als de kamers los van elkaar verwarmd moeten worden;
  • Een slimme thermostaat die inzicht geeft in gas- en elektriciteitsverbruik en geeft informatie hoeveel energie wordt bespaard

Daarnaast hebben de fabrikanten vaak een site waar hun privacybeleid te lezen is. De thermostaten worden veelal geleverd door energieleveranciers. Dit levert u inzicht in uw verbruik op. Dit zorgt in veel gevallen voor meer bewustwording en daarmee zult u ook meer opletten op het verbruik en gaan besparen. Maar houd er rekening mee dat ook de leverancier inzicht heeft in uw verbruik. Er is behoorlijk wat data die via slimme thermostaten verzameld kunnen worden. De bedrijven achter de slimme thermostaten moeten zich aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens houden.

×